Meny

Lust i långa relationer

Vart tog lusten vägen?

Många frågar sig ”Varför har jag så låg lust, har jag tappat bort den”?

Det är faktiskt en av de vanligaste frågorna jag får på min mottagning. Både av kvinnor och män.  

Sexlust är något av det mest komplexa som finns och just därför är det svårt att ge några enkla svar. Men om du har en längtan efter att få mer lust är det dags att börja undersöka varför du inte längre känner för att ha sex och öka din förståelse för hur lust fungerar. Sedan kan man börjaarbeta med det som blockerar lusten och på så vis hitta tillbaka till sin inneboende lust.

Vår lust kan påverkas av sjukdom, ålder och läkemedel eller bero på stress, prestation eller slitsamma erfarenheter. Det kan också vara kopplat till den relation man befinner sig i och härstamma från avsaknad av intimitet eller besvikelse över det sexliv man har.

Vilken lust typ är du?

När man förstår skillnaden mellan SPONTAN och RESPONSIV LUST kan mycket förändras. Kanske är det till och med så att många relationer kan räddas, bara man vet.

Efter att den första magiska förälskelsen är över dalar lusten för de flesta, många upplever att de tappat den helt. När förälskelsehormonerna och de lustbefrämjande aktiviteterna avtar minskar också den spontana lusten. Man brukar säga att den passionerade förälskelsefasen varar mellan 6 mån till 2 år. 

När den över är det lätt att tankar dyker upp som kretsar kring att vi inte är attraherade längre eller att man är i fel relation? Men det är viktigt att förstå att den första tiden är som falsk marknadsföring av lusten inte förens förälskelsefasen är över kan man se den värkliga nivån av lust hos en person.

Så om du upplever att lusten gått ner i takt med relationens längd är du inte ensam. Det betyder inte att man inte är kär i sin partner, bara att det är dags att börja arbeta på er lust, om man nu vill känna mer lust

Vi har en föreställning om att lust är en biologisk reaktion som bara skall finnas, ungefär som hunger och törst, men för många av oss kräver lust en insats för att finnas och växa sig stark.

 

Den med SPONTAN LUST har en upplevelse av att lust uppstår lätt, kanske som en känsla av att den slår ner från en klar himmel och bara finns där. Men all lust uppstår efter någon typ av sinnesintryck, fantasi eller minne. För den med spontanlust kan denna impuls vara så liten att den knappt blir medveten.

  

Den som lutar mer mot RESPONSIV LUST behöver först bjuda in lusten eller befinna sig i en sexuell kontext för att lusten skall vakna. Det innebär att man först måste komma i stämning genom att se, höra, tänka eller känna något som man tycker är sexigt eller hett för att sexlusten skall vakna.

 

Testa dig själv. Åt vilket håll lutar du?

Den med stark SPONTAN lust skulle kunna uttrycka sig så här:

 

Jag blir kåt tillsynes utan orsak, det liksom bara kommer

 

Jag kan bli kåt lite när och var som helt

 

Jag använder sex som något okomplicerat som jag kan använda för att bli glad av eller för att slappna av

 

Det är oftast jag som tar initiativ till sex

 

Jag har aldrig undrat om jag har för lite lust, möjligen förmycket

 

 

Den som har en tydlig RESPONSIVLUST skulle mer uttrycka sig så här:

 

Jag gillar sex när vi väl är igång men känner sällan eller aldrig att jag vill dra igång det.

 

Min lust behöver specifika omständigheter för att tändas och jag behöver oftast en känsla av att det känns helt rätt

 

Min partner önskar nog att jag tog mer initiativ till sex

 

Jag ser mig själv som en inte särskilt sexuell person förutom när jag har sex

 

Jag gillar sex när jag väl är igång men inte innan

 

Vi är alla mer eller mindre spontana eller responsiva i vår lust. Man är helt enkelt mer eller mindre det ena eller andra längs en flytandeskala. Det verkar vara så att man lutar lite mer åt ena eller andra hållet. Man kan se det som ett spektrum som man kan glida fram och tillbaka på. Bådatyperna är fullt normala och funktionella. Problemet är att vi utgår från att hur den spontana lusten fungerar är det normala och att det är så det skall gåt ill. Har man en responsiv lust tror vi ofta att man tappat förmågan att känna lust och partnern tror att hen slutat att upplevas attraktiv. 

Om man befinner sig i en relation kommer man upptäcka att man sällan är exakt samma lust typ. Det som då kan uppstå i relationen är att vi tolkar det som att den andre inte är lika intresserad längre eller att man blivit oattraktiv för den andre. 

Lär dig bara var du själv ligger längs med skalan och var din partner befinner sig. Stäm av då och då. Det förändras såklart av känslor, relationer, kriser, ålder osv.

Börja kommunicera lite mer fritt med varandra utan anklagelser. Berätta för varandra vad ni behöver, vad ni önskar, fantiserar om, njuter av. Var kreativa så kommer ni bli rikligt belönade!

 

Några enkla tipps 

En stund utan kläder

Ett tipps är att ha en stund i veckan då ni hänger tillsammans utan kläder. Om det blir sex eller inte, det får man se.

Man kan krypa ner under täcket och titta på en filmtillsamman. Turas om att ligga stora och lilla skeden. Att huda och ligg nakna bredvid varandra utan att det behöver leda till sex kan stärka er relation och fungerar som en lustväckare.

Vill man ge lusten lite näring kan ni turas om att läsa erotiska noveller högt för varandra. Och blir man sugen är det ju så mycket lättare när kläderna redan är av.

 

Förför dig själv

Om du tycker att det är svårt att hitta din lust, börjamed att förföra dig själv!

Kanske är det stress som ligger i vägen? Ta en härlig promenad och lyssna på en erotisk novell eller musik som får lusten att vakna. Ta en dusch när du kommer hem och var medveten om hur dropparna känns mot din hud. Smörj in dig med din älsklingskräm och njut av doften.

Tänk på en tidigare sexuell upplevelse som du haft och tyckte mycket om. Sätt på dig underkläder som du gillar. Se dig i spegeln och njut av att få vara du.

 

Var nyfiken

När vi lever tillsammans i långa relationer blir det lätt att vi tar varandra för givna. Vi blir förhoppningsvis bra på att samarbeta, på att stötta varandra och vi finner vänskapen viktig. Det är fint att få känna sig trygg men vi slutar lätt att vara nyfikna på varandra.  

Gör en egen kortlek eller hitta en på nätet. (Finns på www.battrerelationer.se) Lägg korten i en skål på bordet och dra tex ett kort varje kväll. Gå på dejt med din partner och välj sedan några frågor ni kan ställa till varandra.

 

 

På den här webbplatsen använder vi cookies från Google för att förstå er användare, och slutligen kunna ge er en bra upplevelse. Vill du veta mer om hur det funkar? Läs mer här.
Neka
Godkänn