Tidig utlösning

Upplever du att du har tidig utlösning?

Internationella studier visar att 20-30% uppfattar att de har, vad de själva definierar som, tidig utlösning. Om det sker då och då upplever de flesta att det går att hantera men när det blir mer frekvent påverkar det ofta synen på sig själv och den sexuella självkänslan. Det leder ibland till att man drar sig undan från sexuellt laddade situationer och börjar undvika att ha sex. Orsakerna är till stor del okänt men ibland kan det ha en medicinsk orsak som tex överfunktion i sköldkörteln eller prostatainflammation som kan behöva utredas. Det kan också höra ihop med erektionsproblem. En del mediciner och droger kan också ha betydelse. Psykologiska mekanismer kan ibland spela roll och också förvärra problemet.

Brist på kontroll

När en utlösning skett sker en avtändning och den sexuella akten avslutas ofta. Det gör att den ofta följs av frustration, besvikelse och möjligen skam då det också påverkar partnern. Känslan av att inte ha en egen kontroll över sin utlösning och berövas en längre fas av njutning kan väcka mycket frustration. Ofta tar man till metoder som att försöka tänka på något annat under sexet för att fördröja utlösningen eller att försöker knipa och  anstränga sig för att hålla tillbaka. Inget av dessa är bra metoder i längden.

Behandlingar

Behandlingen består oftast av en rad olika metoder där man får prova sig fram både farmakologiskt och med samtal. Ibland har man god hjälp av att få ökad förståelse kring hur vårt beteende, våra tankar och känslor manifesteras i våra kroppar och på så vis öka möjligheterna till förändring.

Gel som bedövar är ibland hjälpsamt men kräver träning så att man inte bedövar för mycket eller att partnern också bli bedövad, det sistnämnda kan man lösa genom att använda kondom

En metod kallas “start - stopp - metoden” och bygger på att man övar upp att kontrollera ejakulationsreflexen. Syftet är att öva upp kontroll under onani genom att fokusera på hur det känns och lära sig att känna igen sin kropps signaler för att kunna stanna upp innan man når en punkt där det inte längre går att återvända. En bra bok är skriven av Malin Drevstam och heter “Tidig utlösning.”

En vanlig biverkan av SSRI preparat är att utlösningen fördröjs. Den effekten kan man ibland dra nytta av och ta läkemedlet i låg dos. Vissa sorter kan man tex använda som behovsbruk och tas då 3-6 timmar före sex.

Vanliga frågor & svar

Hur bokar man?

Du bokar enkelt genom att gå in här och välja den typ av samtal du vill ha. Därefter signerar du med BankID. Det går bra att komma till min mottagning i Sundsvall eller att ha samtalet helt online.

Vad kostar det att söka terapi?

Individuellt samtal

Individuellt samtal 50 minuter 1200 kr.

Parsamtal

Parsamtal första besöket 1,5 timme 2 100 kr, därefter kostar återkommande samtal 1 500 kr per timme.

Student

Samtal för studenter 50 minuter 950 kr.

Betalning

Betalningen sker via swish eller faktura. Uteblivet besök eller som avbokats senare än 24 timmar innan avtalad tid debiteras med fullt belopp.

Kan man ha samtalet online?

Om du/ni bokar ett videosamtal går vårt samtal till på samma sätt som om du träffar mig på mottagningen. Du får en länk innan samtalet och loggar in med hjälp av bankID till mitt system som kallas Kaddio. Det är superenkelt.

Går det att avboka?

Det går absolut att avboka din tid om du behöver. Tänk på att det är viktigt att nå ut till mig i god tid om du vill avboka, då ett uteblivet besök, eller ett besök som avbokats mindre än 24 timmar innan vår avtalade tid debiteras med fullt belopp.

Hur många gånger behöver man gå?

Det är en svår fråga att svara på; för en del människor räcker det med några enstaka besök, då man bara letar efter lite inspiration. För andra människor kan problemen ligga djupare, och då behöver man utforska under längre tid.

Kan man komma själv och med partner?

Man är välkommen själv eller tillsammans med sin partner. Ibland alternerar man de alternativen med varandra.

Meny
På den här webbplatsen använder vi cookies från Google för att förstå er användare, och slutligen kunna ge er en bra upplevelse. Vill du veta mer om hur det funkar? Läs mer här.
Neka
Godkänn