Meny

Så hanterar du erektionsproblem

Prestation och erektion passar inte ihop

Erektionsproblem är ett av de vanligaste områdena som jag får frågor kring. De allra flesta personer med en penis upplever utmaningar kring sin erektion då och då och det är fullt normalt. Anledningen till att erektionsproblemen uppstår är oftast för att man upplever stress eller prestationsångest. Många hamnar i den situationen att man börjar anstränga sig för att skapa en erektion eller skyndar på för att hinna innan erektionen skall ge sig. Tankar som ”nu måste det fungera” eller ”den får inte ge sig igen” är vanliga när man hamnar i den här situationen. Det skapar ännu mer stress som i sin tur blir negativt för erektionen.

Om hjärnan skall prioritera mellan att vara vaksam på stressen eller att vara kåt och skapa en erektion kommer alltid erektionen förlora kampen. Kroppen har inte möjlighet att hålla igång båda processerna samtidigt. Så en viktig del i behandlingen blir att förstå hur det rent fysiologiskt fungerar när en erektion skall till och att det inte är något fel på kroppen. Den reagerar exakt som den skall då den uppfattar situationen som hotfull, även om du själv önskar ha sex.

Fysiska orsaker

Erektionsproblem kan såklart ha fysiska orsaker som tex åderförkalkning, diabetes eller vara en följd av viss läkemedelsbehandling. Därför skall man alltid göra en utredning hos en läkare först eller i början av att man startar samtalsbehandling.

Vad händer egentligen?

I vår kropp finns det autonoma nervsystemet. Den fungerar som kroppens dator och sköter självständigt en massa processer som vi inte kan styra över den med vår vilja. Den ena delen av autonoma nervsystemet aktiveras när vi är i aktivitet eller när vi uppfattar att något är hotfullt som vid stress och oro. Hjärtat börjar pumpa blod som skall strömma ut till muskler som behövs om vi behöver fly eller slåss. Den glatta muskulaturen i penis kommer dras sammanför att förhindra erektion, för den är ju inte viktig i ett stressat läge.

Den andra delen av autonoma nervsystemet aktiveras när vi ärtrygga. I det läget fungerar signalerna från hjärnans lustcentrum bra ner tillmusklerna kring penisens rot. De slappnar av och släpper ut blod, nu är det dags för erektion.

Kom ihåg att du inte kan styra över dessa processer medhjälp av din vilja men du kan skapa bra förutsättningar för att det skallfungera som du önskar.

 

Vad skall man göra?

Lösningen ligger i att hitta nya sätt att hanterasituationen och att skapa tillfällen där det sexuella mötet kan kännas tryggt, kravlöst och lustfyllt istället för att fyllas av prestation och fixering vid penetration.

 

Ha sex

Den som har problem med erektion kan lätt hamna i en ond spiral där man tänker att det bästa är att undvika att ha sex. Men att ha sex är faktiskt en av de bästa lösningarna. Även om det inte innefattar att ha penetration varje gång. ”Öva ger ju färdighet”

 

Dela med dig

Att kommunicera med partnern är mycket mer hjälpsamt än att hålla det för sig själv. När vi bär på problemen för oss själva växer de sig ofta stora och vi har svårare att vara kreativa och hitta lösningar. När du vågar vara sårbar och berätta om din oro för att inte få erektion kan det leda till ett mindre prestationsbaserat sex. Tillsammans kan ni hitta andra sätt att ha sex. Mycket njutning kräver inte en full erektion.

 

Var närvarande här och nu

Störande tankar som oroar gynnar inte din erektion. Det kan handla om oro för ett barn, ekonomi eller problem på jobbet. Tankarna kan ju också kretsa kring oro för att erektionen skall svika dig även denna gång. Ju mer närvarande i nuet du kan vara,  ju lättare har du för att uppleva lust och få erektionen. Mindfulness har visat sig vara en hjälpsam väg för många.

 

Undvik berusningsmedel

Alkohol och andra droger har stor betydelse på erektil förmåga. Så undvik det.

 

Ta hjälp

Om du har längre perioder där ståndet sviktar, sök hjälp. Det finns inte en lösning som passar alla eller en lösning som går snabbt. Men ett samtal hos en professionell sexolog kan vara till stor hjälp när man vill hitta vad som ligger bakom just din orsak till erektionssvikt eller om du önskar ta dig ur cirkeln av press och prestation.  

På den här webbplatsen använder vi cookies från Google för att förstå er användare, och slutligen kunna ge er en bra upplevelse. Vill du veta mer om hur det funkar? Läs mer här.
Neka
Godkänn