Nedsatt sexuell lust

Vart tog lusten vägen?

Låg sexlust innebär att sex känns ointressant i olika grad, kanske meningslöst och tråkigt. Jag kan börja med att konstatera att bristande lust kan drabba oss alla. Den är inte en konstant känsla utan varierar över tid och många olika faktorer som trötthet, stress, sjukdom, läkemedel, småbarnsåren, klimakteriet, tristess i relationen osv kan bidra till nedsatt lust. Ofta är det många olika faktorer som samverkar och påverkar den minskade lusten. Det är mycket vanligt att slitningar i relationen uppstår när lusten är olika och vi vill olika mycket.

Varför har jag låg lust? Har jag tappat bort den?

Det är faktiskt en av de vanligaste frågorna jag får på min mottagning och den vanligaste orsaken till att par söker hjälp.  

Sexlust är något av det mest komplexa som finns och just därför är det svårt att ge några enkla svar. Men om du har en längtan efter att få mer lust är det dags att undersöka och försöka förstå varför du inte längre känner för att ha sex. Sedan kan man börja arbeta med det som blockerar lusten och på så vis få mer lust. 

Tänk efter om något av nedanstående gäller för dig. 

Biologiska & medicinska faktorer

Det kan vara biologiska och medicinska faktorer. Sjukdom som diabetes, sköldkörtelproblem eller kroppsliga förändringar som har med din ålder att göra. Depression, hormonbrist, svår sjukdom och smärttillstånd. Läkemedel eller behandlingar kan ibland påverka. Ett exempel är antidepressiva läkemedel, som är mycket vanligt och många gånger viktigt att man tar, som kan påverka både lusten och förmågan att få orgasm. Det kan vara klokt att göra en medicinsk bedömning innan eller samtidigt som man går i samtal.

Psykologiska faktorer

Det kan vara psykologiska faktorer som stress, trötthet, höga krav hemma eller på jobbet. Oro för att inte kunna prestera som man önskar, att det skall göra ont, att erektionen skall svikta osv. Kanske har du med dig erfarenheter av övergrepp eller kränkningar. Osäkerhet kring sin sexuella läggning. Osäkerhet i sin kropp eller svårt att se dig som en attraktiv person har också betydelse.

Relationella faktorer

Relationella faktorer som att det är mycket konflikter i relationen och upplevelse av svek som sårat har stark påverkan på vår lust. I en relation har vi behov av flera olika typer av intimitet som omfattar intellektuell, emotionell och fysisk intimitet. Kanske saknar du någon av dessa? Ger inte ert gemensamma samliv det du skulle önska utan snarare skapar besvikelse? Om sexet inte gör oss tillfredsställda ger det oss inte anledning att längta tillbaka dit, det kommer snarare väcka motstånd och undvikande än lust och längtan. I långa relationer kan vi uppleva att sexet sker slentriant, är enformigt och saknar spänning.

Kanske lever du med en känsla av att ofta bli avvisad och istället för att förmedla den känslan blir du arg och anklagande? Och när du blivit avvisad många gånger avtog din egen lust?

Lust i relationer

Efter den första, magiska förälskelsen dalar lusten för de flesta, många upplever att de tappat den helt. Då är det lätt att tankar dyker upp som kretsar  kring att vi inte är attraherade längre eller att man är i fel relation. Ett sätt att förstå lust är att dela in den i olika lust typer, spontan lust och responsiv lust. Den som har lust åt det spontana hållet behöver mindre sexuella stimuli än den som har en responsiv lust som snarare behöver lite mer tid och stimuli för att aktiveras igång. Det kan ske på en rad olika sätt tex genom att man gosar med sin partner, fantiserar om sex, läser en erotisk novell, befinner sig i en gynnsam kontext osv. Vi ligger alla någonstans på skalan mellan dessa två lust typer. Så mät inte er relation utifrån hur mycket spontan lust ni känner. I slutändan händer samma sak i kroppen och den sexuella njutelsen är den samma när man väl är igång, det är bara vägen dit som skiljer sig åt. Släpp tanken på att lusten som en biologisk drift som kan liknas vid hunger eller törst. Att den skall uppstå spontant utan att vi ansträngt oss för att den skall få utrymme. 

Det är lätt att man hamnar i en ond, nedåtgående spiral där den ena känner sig avvisad och blir anklagande och den andra pressad och undvikande. En bättre väg är att börja kommunicera lite mer fritt med varandra utan anklagelser. Berätta för varandra vad ni behöver, vad ni önskar, fantiserar om, njuter av. Var kreativa så kommer ni bli rikligt belönade! 

Hjärnan är viktig för lusten

Det är hjärnan och inte vårt könsorgan som är vårt största sexuella organ. Så vill vi skapa goda förutsättningar för att känna lust och njuta sexuellt behöver vi ge vår hjärna möjlighet att släppa stress, prestation och oro och erbjuda andra alternativ som är gynnsamma.

Vår sexlust är en slags motivationssystem. Det betyder att den behöver en anledning för att den skall hoppa igång. Sex behöver alltså upplevas som något belönade. Om du däremot upplever sex som jobbigt, svettigt, obehagligt eller krävande kommer hjärnan uppleva det som ett hot och något du bör undvika. För att hindra dig från sex stänger den av känslorna av lust. 

Om du upplever att du har låg lust, men har lust att ha lust, behöver du först ta reda på VARFÖR den är låg. Det kan ibland kännas som ett ett tungt steg som man vill hoppa över och istället gå direkt till hur man kan öka lusten. En mer hållbar väg till ökad lust går genom att ta reda på varför den är låg och börja jobba med dessa områden för att få igång lusten igen. Det är här du kan ta hjälp av en sexolog för att sortera bland olika orsaker och få stöd i att hitta vägen till din unika lust.

Vanliga frågor & svar

Hur bokar man?

Du bokar enkelt genom att gå in här och välja den typ av samtal du vill ha. Därefter signerar du med BankID. Det går bra att komma till min mottagning i Sundsvall eller att ha samtalet helt online.

Vad kostar det att söka terapi?

Individuellt samtal

Individuellt samtal 50 minuter 1200 kr.

Parsamtal

Parsamtal första besöket 1,5 timme 2 100 kr, därefter kostar återkommande samtal 1 500 kr per timme.

Student

Samtal för studenter 50 minuter 950 kr.

Betalning

Betalningen sker via swish eller faktura. Uteblivet besök eller som avbokats senare än 24 timmar innan avtalad tid debiteras med fullt belopp.

Kan man ha samtalet online?

Om du/ni bokar ett videosamtal går vårt samtal till på samma sätt som om du träffar mig på mottagningen. Du får en länk innan samtalet och loggar in med hjälp av bankID till mitt system som kallas Kaddio. Det är superenkelt.

Något om kursen

Om du/ni bokar ett videosamtal går vårt samtal till på samma sätt som om du träffar mig på mottagningen. Du får en länk innan samtalet och loggar in med hjälp av bankID till mitt system som kallas Kaddio. Det är superenkelt.

Går det att avboka?

Det går absolut att avboka din tid om du behöver. Tänk på att det är viktigt att nå ut till mig i god tid om du vill avboka, då ett uteblivet besök, eller ett besök som avbokats mindre än 24 timmar innan vår avtalade tid debiteras med fullt belopp.

Hur många gånger behöver man gå?

Det är en svår fråga att svara på; för en del människor räcker det med några enstaka besök, då man bara letar efter lite inspiration. För andra människor kan problemen ligga djupare, och då behöver man utforska under längre tid.

Kan man komma själv och med partner?

Man är välkommen själv eller tillsammans med sin partner. Ibland alternerar man de alternativen med varandra.

Hur hittar jag mina köpta kurser?

Man är välkommen själv eller tillsammans med sin partner. Ibland alternerar man de alternativen med varandra.

Meny
På den här webbplatsen använder vi cookies från Google för att förstå er användare, och slutligen kunna ge er en bra upplevelse. Vill du veta mer om hur det funkar? Läs mer här.
Neka
Godkänn